«

»

Belys ditt hus egoistiskt!

Att välja belysning till sitt hus går att göra på många olika sätt. Att huset ska se trevligt ut exteriört även på natten med rätt typ av belysning är det många som tänker på. Men få tänker på att den utvändiga belysningen även kan ge mervärden åt interiören. Stora glaspartier uppfattas som mörka ytor invändigt när mörket lägger sig på kvällen. Genom att ha belysning som lyser upp trädgård och utomhusmiljön istället för att bara ha belysning som lyser upp husets exteriör försvinner den tråkiga effekten med mörka fönster.

Invändigt är det lika viktigt med belysning och möjligheterna är oändliga. Grundläggande principer invändig belysning är att ha en grundbelysning i rummets yttersidor och sedan förstärka med punktbelysning där mer ljus behövs. Till exempel en läslampa vid soffan och en pendellampa över matbordet. Grundbelysningen gör då att rummet känns större när väggarna är ljusa. Med bara punktbelysning i rummets mitt krymper rummet och samlas runt ljuset.

I mitt passivhus har jag arbetat tillsammans med ljusfirman LjusiHus för att få till en belysning som tar fram det bästa i arkitekturen. Utvändigt med spotlights som lyser upp uteplatsen och sedan en stark strålkastare som lyser upp tallskogens trädstammar 100 meter från fönstren. Invändigt är belysningen utförd med spotlights monterade på skenor för att matcha husets invändiga plåttak. Spotlightsen är av märket Oligo med halogenlampor.

Kommentera

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>