Husdrömmar gör återbesök i Lund

Måndagen den 30 januari visar SVT programmet Husdrömmar återbesök hos några tidigare hus som medverkat i serien. Ett av husen är min nollenergivilla där det färdiga resultatet skildras med framförallt en färdig utemiljö och diverse reflektioner från husbygget.

Följ mig på Facebook!

Skärmavbild 2017-01-30 kl. 18.19.41
Håll dig uppdaterad om vad som händer genom att följa min sida på Facebook som uppdateras löpande. Klicka på bilden för att komma till min Facebooksida.

Medverkar i SVTs nya program Husdrömmar

Under knappt ett år har SVT följt bygget av det nollenergihus jag uppfört i Lund. Programmet vara en timme och skildrar såväl husbygget som processen mellan mig och min flickvän hur husbygget har påverkat oss. Läs mer på www.svt.se/husdrommar eller på min blogg om projektet www.plusenergihus.wordpress.com .

Sveriges första nollenergivilla under byggnation

Det egna projektet med att bygga nollenergihus i Lund är i full gång. Med Novasip byggsystem så är väggar och tak uppförda och arbetet fortskrider enligt plan. Gå in på www.plusenergihus.wordpress.com för att följa projektet!

Vinst i markanvisningstävling i Lund

Fick det glädjande beskedet att jag vunnit en markanvisningstävling i Lund där jag under juni månad tog fram ett förslag på ett spännande plusenergihus. Vinsten innebär att jag får förvärva en kommunal tomt i södra råbylund och sätter igång att realisera projektet. Det känns väldigt roligt att få uppföra Sveriges energisnålaste plusenergihus och under det kommande året flytta fram positionerna och utveckla både mig själv och byggbranschen.

Bloggen www.plusenergihus.wordpress.com beskriver projektet mer ingående så välkommen in där och läs!

Möte med Snöhetta och bestigande av Oslos Opera

Efter ett mycket givande möte med Snöhettas grundare och ledare för deras Oslo-kontor(de har även kontor i New York)  Kjetil Thorsen, var det dags att se om deras synsätt på arkitektur och metoder skapar bra byggnader. Det häftiga är att Operan går att bestiga likt ett berg. Allmänheten promenerar runt på byggnaden och tittar ut över inloppet stan från toppen. Invändigt domineras foajen av de vita ytornas möte med auditoriets träbeklädda kropp. Genom att fästa olikt stora ekstavar på på väggen skapas en livfull yta som kontrasterar mot byggnadens isbergsinspirerade kulör.

Belys ditt hus egoistiskt!

Att välja belysning till sitt hus går att göra på många olika sätt. Att huset ska se trevligt ut exteriört även på natten med rätt typ av belysning är det många som tänker på. Men få tänker på att den utvändiga belysningen även kan ge mervärden åt interiören. Stora glaspartier uppfattas som mörka ytor invändigt när mörket lägger sig på kvällen. Genom att ha belysning som lyser upp trädgård och utomhusmiljön istället för att bara ha belysning som lyser upp husets exteriör försvinner den tråkiga effekten med mörka fönster.

Invändigt är det lika viktigt med belysning och möjligheterna är oändliga. Grundläggande principer invändig belysning är att ha en grundbelysning i rummets yttersidor och sedan förstärka med punktbelysning där mer ljus behövs. Till exempel en läslampa vid soffan och en pendellampa över matbordet. Grundbelysningen gör då att rummet känns större när väggarna är ljusa. Med bara punktbelysning i rummets mitt krymper rummet och samlas runt ljuset.

I mitt passivhus har jag arbetat tillsammans med ljusfirman LjusiHus för att få till en belysning som tar fram det bästa i arkitekturen. Utvändigt med spotlights som lyser upp uteplatsen och sedan en stark strålkastare som lyser upp tallskogens trädstammar 100 meter från fönstren. Invändigt är belysningen utförd med spotlights monterade på skenor för att matcha husets invändiga plåttak. Spotlightsen är av märket Oligo med halogenlampor.

Verklig elförbrukning i mitt passivhus

För snart ett år sedan flyttade jag in i mitt passivhus. Husets togs i bruk i mitten av december.

Energiåtgången i huset är enligt följande och består av såväl hushållsel(lampor, datorer, kylskåp, spis, tvättmaskin och dylikt) och driftsel (uppvärmning, ventilation, varmvatten, driftsel). Huset är på 138 kvadratmeter och har en värmekälla på 1,8 kW i ventilationssystemet.

Januari 2010: 1162 kWh
Februari 2010: 1301 kWh
Mars 2010: 598 kWh
April 2010: 243 kWh
Maj 2010: 197 kWh
Juni 2010: 287 kWh
Juli 2010: 531 kWh
Augusti 2010: 478 kWh
September 2010: 205 kWh
Oktober 2010: 245 kWh
Totalt jan-okt: 5247 kWh

Huset har en vattenmantlad kamin vilket innebär att ackumulatortanken får varmvatten när man eldar. I genomsnitt har kaminen eldats 1-2 gånger i veckan cirka 4 timmar åt gången vilket försett hushållet med allt varmvatten under vintern. Uppskattad mängd ved som förbrukats i passivhuset under vintern ligger på cirka 1-2 kubikmeter ved. 5 kvadratmeter solfångare har försett huset med varmvatten från mitten av april till mitten av oktober. Viss stödvärme i form av el har skett vid långvarigt molnigt väder.

Innetemperaturen har legat på 18-20 grader vilket har varit komfortabelt. Då passivhuset har ytterväggar med ett U-värde på 0,082 och fönster med U-värde på 0,6 blir kylstrålningen betydligt lägre vilket gör att den upplevda temperaturen blir högre än i ett ”vanligt” hus.